Industrial and Labour Law MCQ

Industrial and Labour Law MCQ/PDF:- Our Legal World

  1. The Trade Union Act, 1926 applies to:
    (a) Registered trade union only
    (b) Un-registered trade union only
    (c) Both
    (d) None of the above.

Ans:- B

2. What is the limitation period for a concillation officer to submit a report on the concilation proceedings from the date of starting such proceedings?
(a) 14 days
b) 30 days
c) 40days
d) 60 days

Ans: A

3. Which section of the Industrial Disputes A 1947 lays down the dutles of concillation officer?
(a) 11
b) 12
(c) 13
d) 14

Ans: D

4. The power of the Government to refer a Dispute under the Industrial Disputes Act is
(a) Mandatory
(b) Discretionary
(c) Recommendatory
(d) Either mandatory or discretionary.

Ans: B

5. The principal objects of the Industrial Disputes Act, 1947 has been analysed by the Supreme Court in:
a) Tata Memorial Hospital Workers Union V. Tata Memorial Centre
b) Monogram Mills Ltd, v. State of Gujarat
c) K.V.S. Ram v. Bangalore Metropolitan Transport Corporation
d) Workmen of Dimakuchi Teav. Management of Dimakuchi Tea Estate

Ans: D

6. Under section 2(1) of the industrial Disputes Act, 1947 “manufacturing process” mean any process for:
(a) Making, altering, repairing any article or substance
(b) Pumping oil, water, sewage
(c) Composing types for printing or printig by letter press
(d) All of the above.

Ans: D

7. Strike is the legitimate weapon In the hands of
(a) The workmen
(b) The employer
(c) Both employers and workmen
(d) None of the above.

Ans: A

Also Read: Jurisprudence MCQ- LLM/UGC-NET PDF

8. ‘Retrenchment’ means:
(a) Termination of service of the workers due to punitive action by the employer
(b) Termination of service of workers on account of being declared surplus
(c) Dismissal of the workers by the employer due to violent activities of the workers
(d) None of the above.

Ans: B

Industrial and Labour Law Notes